MOTHER’Z BOYZZ (THE BLUESY GROOVY ROCKMACHINE) - SLUTMACHINE

Artiest info
Website - bandcamp

facebook

label: inakustik

Niet die van Mama’s Boys, maar die van MOTHER’Z BOYZZ (THE BLUESY GROOVY ROCKMACHINE) -een blues/rockkwartet uit Keulen, nu bestaande uit gitarist en zanger Wolfgang Schmidder, bassist Friedel Holler, toetsenist Lutz Meißner & drummer Christian Verhalen- staan er op de deur te bonken met hun nieuwste release, ‘SLUTMACHINE’ (2023). Omdat een eerste (unplugged) optreden dat oorspronkelijk door Wolfgang Schmidder (ex-Mirror Black) opgezet werd, zo’n positieve respons kreeg, werd toen besloten om incidentele sessies te vervangen door reguliere repetities. 

Mother’z Bouzz speelde een tijdje in verschillende bezettingen, Jupp Hessel was de eerste bassist, in 2017 werd Christian Verhalen de nieuwe drummer en traden ze op als trio. Begin 2018 kwam ‘Bad Boy Blues’ uit en in het najaar van 2019 begonnen de opnames voor de tweede cd, ‘Pink Cadillac’. Daarbij werd de band ondersteund door een toetsenist en de Fabulous Be Gee Bees als achtergrondkoor. Sindsdien zijn de meiden ook altijd live aan boord. In 2020 verliet Jupp Hessel om persoonlijk reden de band en nam Volker Szesni het tijdelijk als bassist van hem over, inclusief de keyboards, totdat er een nieuwe bassist én toetsenist werd gevonden. Sinds juni 2020 is Friedel Holler de bassist en sinds juni 2021 Lutz Meißner de toetsenist (Hammond + keyboards) en zijn de MB’s een kwartet.

MB’s derde studio album kreeg de naam ‘SLUTMACHINE”. Als “slut” slet betekend, is het oppassen, want dan gaat de machine schnell kaputt… Vermits Schmidder’s roots in een hard rock band liggen, mag je aan stevige songs verwachten. Dat blijkt al direct uit de opener “Devil's Road”, die met een flinke vaart vertrekt, “I Don't Dance” waarin Schmidder à la Rammstein zingt over dat hij een hekel heeft aan dansen, klinkt erg aanstekelig en “Emancipation Blues” erg relaxt, gemütlich. “The Devil Is a Woman” doet me even aan “American Woman” van de Guess Who uit 1970 denken, “Love Is the Road that Leads to Pain” is daarna het eerste rustige intermezzo en “Bad Boy Blues” een van de signature rechttoe rechtaan rockers van de band. Erg mysterieus is de titelsong, “Inside Out (Crazy Little Things)” is een meezinger en valt op door de opbouw en “Blues for Dad” is de slow blues à la lettre waarop we wachtten. Om af te sluiten volgt er nog het drieluik, “O Captain! My Captain!”. Met de ouverture en reprise erbij, goed voor een grote finale van méér dan 12 minuten. “The Captain's Death” is een eerbetoon aan de Amerikaanse dichter Walt Whitman, die een gedicht schreef dat is opgedragen aan de 16de president van de VS, Abraham Lincoln. Het is niet alleen het langste nummer van de set, maar met momenten ook een aardig stukje psychedelische blues.

“’SLUTMACHINE’ van MOTHER’Z BOYZZ is een album met opwindende rechttoe rechtaan groovende  rockers, waarvan de kenmerkende riffs zich snel en voor een lange tijd  in je gehoorgang nestelen…”

Eric Schuurmans

 

‘THE SLUTMACHINE’: tracklist: 01. Devil’s Road – 02. I Don’t Dance – 03. I’m Waiting – 04. Emancipation Blues – 05. The Devil Is a Woman – 06. Love Is the Road that Leads to Pain – 07. Bad Boy Blues – 08. Slutmachine – 09. Straight Outta Hell – 10. Inside Out (Crazy Little Things) – 11. Blues for Dad – 12. The Captain's Death (Overture) – 13. O Captain! My Captain! – 14. The Captain's Death Overture (Reprise) | Composed by: Wolfgang Schmidder, w/ or as [noted] | Credits: Wolfgang Schmidder: zang, gitaar / Friedel Holler: bas / Lutz Meißner: keys / Christian Verhalen: drums

Discography MOTHER’Z BOYZZ (THE BLUESY GROOVY ROCKMACHINE): Slutmachine [2023] | Pink Cadillac [2020] | Bad Boy Blues [2018] |